100 dagen Mediteren

Mediteren is niet moeilijk, maar kan op sommige momenten wel uitdagend zijn. Vooral als je net begint met mediteren en je de oefeningen nog eigen moet maken. Ook vindt niet iedereen het altijd zo gemakkelijk om zich tot het mediteren aan te zetten. Om goed met deze en vele andere meditatieuitdagingen om te kunnen gaan is het van belang om een structuur in je aanpak aan te gaan brengen.

Het 100-dagen-meditatieplan is een zeer krachtige methodiek om een superstart of reuzensprong te maken. In veel meditatie-, yoga- en tai chi-stromingen wordt aan honderd dagen achter elkaar mediteren hetzelfde effect toegeschreven als wanneer je er twee jaar lang, tweemaal per week voor gaat zitten. Na honderd dagen mediteren ben je een ervaringsdeskundige en kun je goed beoordelen wat meditatie met je doet en of je ermee door wilt gaan. Honderd dagen is ook een symbolische periode, omdat daarin bijna alle cellen in het lichaam vernieuwd zijn.

Ik heb keer op keer tijdens cursussen mogen ervaren dat honderd dagen mediteren volgens de unieke structuur van dit plan enorm veel doet met mensen; velen lukt het dagelijks te mediteren, het plan voorkomt een ad-hoc benadering van meditatie en helpt je op moeilijke dagen toch door te kunnen zetten. Doordat je een periode vaak mediteert is de uitwerking van meditatie groter en zelfs als je het plan niet hebt kunnen voltooien is er toch vaak al iets met je gebeurd. Wie weet is dat genoeg om het toch ooit weer op te pakken of heb je dan inmiddels al genoeg ervaring met meditatie opgedaan om zelfstandig te kunnen mediteren. Het 100-dagen-meditatieplan is tevens geschikt voor meer ervaren meditatiebeoefenaars die verdieping zoeken in het mediteren.

‘Zeventig procent van succes is een kwestie van opdagen.’ – Woody Allen


De opzet

De opzet van het 100-dagen-meditatieplan is afgeleid van een methodiek die in vele oosterse kunsten en meditatiestromingen gebruikt wordt om een krachtige verdieping in een discipline te boeken. Tijdens het plan doe je honderd dagen achtereen elke dag één meditatieoefening naar keuze van vijftien tot twintig minuten. Het doel – en de positieve stok achter de deur – van deze methode is het volbrengen van de honderd dagen, zonder onderbreking. Mis je tussentijds een of meer dagen, dan is de ketting verbroken en moet je weer bij dag één beginnen. In de praktijk zorgt deze stok achter de deur ervoor dat je veel gemotiveerder zult zijn om toch te gaan mediteren op de dagen waarop je weinig tijd hebt, geen zin hebt of je minder goed voelt.

In het honderd-dagenplan kun je elke dag je eigen favoriete meditatieoefening, maar ook andere meditatieoefeningen naar keuze doen en de oefeningen afwisselen. Het gaat om één meditatiemoment van vijftien tot twintig minuten per dag. Je kunt dus elke dag naar eigen inzicht kiezen welke meditatietechniek je gaat beoefenen.

Ben je helemaal nieuw in meditatie dan is het raadzaam de eerste twee weken te experimenteren met de basismeditatietechieken als de bodyscanmeditatie, de ademhaling-tellenmeditatie, de mantrameditatie of de objectmeditatie. Daarna kies je je favoriete techniek om daar vervolgens je meditatiebeoefening verder mee te gaan verdiepen.

Voorbereiding en start

Voordat je van start gaat met het 100-dagen-meditatieplan is het belangrijk om je in de basisbeginselen van het mediteren te verdiepen. Volg de procedure zoals beschreven in plan 1. Kies een symbolisch moment waarop je met dit 100-dagenplan begint: de eerste dag van de maand, je verjaardag, na de vakantie of na afloop van een meditatiecursus. Kies bij voorkeur een vast tijdstip voor je meditaties, bijvoorbeeld direct na het ontwaken of vroeg in de avond. Als je elke dag op hetzelfde tijdstip, op dezelfde plek en in dezelfde meditatiehouding mediteert, wordt het net zo vanzelfsprekend als tanden poetsen, maar dan leuker. Het werkt motiverend om de dagen in je agenda of op een speciaal 100-dagenformulier bij te houden. Of bedenk zelf een motiverende manier om de dagen bij te houden. Ik heb ooit op de cursus een aantal mariniers gezien die elke dag na een meditatiesessie van een meetlat van een meter een centimeter afzaagden. Kortom, wees creatief en maak er een inspirerend project van!

Na afloop en hoe verder?

Mission accomplished. De basis is gelegd. Het is nu aan jou om je pad verder te vervolgen. Iedereen volgt daarbij zijn eigen unieke weg. Bevalt het je goed om dagelijks te mediteren, ga dan gerust zo door. Met de invalshoeken, oefeningen en aanwijzingen uit deel 2, ‘Verdiepen van meditatie’, kun je de beoefening gaan verdiepen en aanscherpen. Een ander zal na de honderd dagen misschien minder regelmatig gaan mediteren. In de praktijk blijkt dat de momenten waarop je niet mediteert vaak ook bijdragen aan je ontwikkeling. Als je na het honderd-dagenplan minder regelmatig mediteert of zelfs een periode helemaal niet, ga je het misschien wel enorm missen. Of wellicht realiseer je je dan pas wat meditatie met je doet en je brengt. Voor weer een ander is op ad-hocbasis mediteren de insteek die het beste bij hem past.

Afhankelijk van je motivatie, doelstellingen en eigen ervaringen met meditatie, kun je vervolgens je plan gaan trekken. Volg daarbij je intuïtie, laat je leiden door wat voor jou het beste werkt en voelt. Houd daarbij in je achterhoofd dat het in een meditatie niet per se de bedoeling is dat je je tijdens het mediteren beter moet gaan voelen. De meditatieoefeningen hebben je veel meer te bieden; het zijn niet alleen maar handige trucjes waarmee je je leven iets kunt verbeteren. In essentie helpen ze je te herinneren aan je natuurlijke zelf, aan wie of wat je ten diepste, daadwerkelijk bent en hoe je functioneert als je daarop durft te vertrouwen. Wanneer dit aspect van het mediteren je helderder begint te worden, zal het mediteren in plaats van een techniek die je af en toe kunt beoefenen vanzelf meer een manier van leven worden waarin je heerlijk kunt ontspannen.

Mark Teijgeler biedt een scala van webinars, workshops en trainingen aan. Voor beginners en gevorderden. Online en offline. Sommige zijn live en andere kun je in je eigen tempo volgen. In al zijn activiteiten staat het op een meditatieve wijze richten van de blik naar binnen en het werken met de kracht van presence centraal. Klik voor meer informatie op de foto.

Vorige
Vorige

FAQ over meditatie