10 tips voor visualiseren

In visualisatieoefeningen maak je op een slimme manier gebruik van de kracht van verbeelding. In dit artikel staan tien super nuttige richtlijnen die je kunnen helpen om nog effectiever te kunnen gaan visualiseren. Dit zijn deze tien richtlijnen:

  1. Visualisatieoefeningen werken het beste en gaan het gemakkelijkste als je in een diepe staat van ontspanning verkeert. Begin een visualisatie daarom altijd eerst met een korte meditatie- of ontspanningsoefening.

  2. Een goede visualisatie vereist dat je heel precies bent in de gevoelens en sensaties die je visualiseert. Voor de hersenen en het zenuwstelsel moet het aanvoelen alsof de verbeelding de realiteit is. Betrek er daarom al je zintuigen en specifieke details, evenals emoties en gevoelens bij.

  3. Neem altijd actief deel in de visualisatie in plaats dat je jezelf afstandelijk uit het perspectief van een toeschouwer observeert. Visualiseer dat je een handeling uitvoert of een situatie beleeft, en niet een beeld dat je jezelf een handeling ziet uitvoeren of een situatie ziet beleven.

  4. Visualiseer altijd in de tegenwoordige tijd. Visualiseren werkt letterlijk. Verbeeld je dus niet: ‘Ik wil... worden’, maar ‘Ik ben...’. Als je iets wilt gaan worden, dan blijf je ‘willen worden’ in plaats van dat je het werkelijk wordt.

  5. Gebruik je creativiteit om het beoogde effect van de oefening uit te vergroten of te benadrukken. Als je visualiseert dat er een gewicht van honderd kilo aan je bekken hangt, heeft dit een sterker grondend effect dan wanneer je je slechts inbeeldt dat je zwaar en stevig zit.

  6. Blijf realistisch als je visualiseert. Als je geen noot kunt lezen, heeft het geen zin om je voor te stellen dat je het Eerste Vioolconcert van Tsjaikovski speelt. Dat is wel een leuke fantasie, maar deze brengt je nergens.

  7. Visualiseer altijd in het hoger belang van iedereen, het universum en het grotere geheel en dat je in een visualisatie in harmonie en verbinding bent met de omgeving, de handelingen en jezelf. Dit voorkomt dat je visualisaties ego, conflict of emotie gedreven zijn.

  8. Visualiseer altijd met een coherente en zuivere intentie. Voor een optimaal resultaat moeten het verstand en gevoel bij een visualisatie op één lijn zitten. Als gevoel en verstand in conflict met elkaar zijn wint bij het visualiseren altijd het gevoel. Wanneer je bijvoorbeeld iets visualiseert waar je gevoel niet achter staat of waar je diep van binnen niet in gelooft, dan heeft visualiseren geen of soms zelfs een averechts effect.

  9. Gebruik visualisatie met als doel dat je zelf het resultaat van de visualisatie wordt. Visualisaties zijn pas echt succesvol geweest als je ze niet meer nodig hebt om het resultaat te bereiken. Je voorkomt daarmee dat de oefeningen enkel een trucje of een kortetermijnoplossing blijven.

  10. Laat aan het eind van de visualisatiesessie de oefening volledig los. Vertrouw op het resultaat en het langetermijnproces. Mentale activiteiten als twijfelen, niet-vertrouwen, oordelen, teleurgesteld zijn, te graag of te snel resultaat willen zien, hebben effect op het resultaat van de oefening. Dit zijn immers ook beelden die net als een visualisatie op je inwerken.

Tip. In mijn boek ABC van Meditatie kun je een heel hoofdstuk over visualisatie lezen. Kijk op Boek ABC van Meditatie voor meer informatie over dit boek.

In mijn blog kun je tevens een artikel lezen waarin je 5 krachtige Visualisatie-Oefeningen kunt vinden.

Enjoy!
Mark


Visualiseer met de Examenatleet app

Examenatleet is een meditatie- en ademhalingsapp speciaal voor jongeren en scholieren, maar is ook te gebruiken door volwassenen. De oefeningen zijn ingesproken door Mark. Meer info kun je vinden over de app op www.examenatleet.nl.

In de app staan tevens een aantal visualisaties, waaronder visualisaties voor ontspanning, innerlijke rust, optimaal presteren en het vergroten van je zelfvertrouwen.

 
Vorige
Vorige

Een preview van Mark’s meditatieboek ABC van Meditatie

Volgende
Volgende

Het gaat niet om de woorden, teksten of technieken…